Hospitalet-Terrassa FC: un repte per a un somni

Hospitalet-Terrassa FC: un repte per a un somni

El Terrassa FC disputarà aquest dissabte a Badalona i contra un temible Hospitalet el matx probablement més decisiu del darrer decenni: la final del play off d’ascens a Segona B. Els de Xevi Molist van vèncer per 1-0 l’Europa a les semifinals (amb un empat n’hi havia prou), i ara només els serveix la victòria contra l’equip que anava primer quan es va interrompre la Lliga arran de la pandèmia del coronavirus.

Terrassa FC Dijous, 23 Juliol 2020

El repte presenta un grau de dificultat enorme, i els terrassistes en són conscients. L’estil de joc de l’Hospi, els referents més immediats i fins i tot l’estadística converteixen els riberencs en favorits. En canvi, el palmarès de títols del Terrassa FC és clarament superior, i la rauxa de l’afició també, tot i que això només es podrà deixar palès fora del camp, arran de la prohibició d’assistir als camps que en altres Comunitats Autònomes no s’ha produït. L’espectacular i emotiu acompanyament al Terrassa FC en el desplaçament des de l’Olímpic a Badalona el dia de l’Europa va donar mig passaport cap a la final i va demostrar que el sentiment terrassista és únic, inimitable. La tradició també és rogenca: el Terrassa FC es va fundar el 1906, i l’Hospitalet el 1957 (arran de la unió entre la UD Hospitalet, el CD Santa Eulàlia i el CF Hèrcules).

El darrer referent de la Lliga, el 5 de gener de 2020, ha de servir per il·luminar els rogencs. Aleshores, el Terrassa FC era líder, i va plantejar un matx moderat, atès que l’empat li servia per mantenir l’avantatge i s’adaptava a la tàctica especulativa habitual de l’Hospi, que en aquest tipus de partits aplica el pany i forrellat i cerca algun contraatac que resolguin els seus perillosos davanters. No obstant això, una errada aïllada a la segona part va suposar un gol en contra. El fet que l’empat li serveixi a l’Hospi pot accentuar aquest plantejament, com li va ocórrer al Sant Andreu.

El Terrassa FC està totalment avisat. Cal innovar i cercar solucions tàctiques rupturistes i impensables per trencar el mur del Baix Llobregat. A pilota aturada (Coro), en córners (Pelegrín, Carlos, Genís, Cañaveras...), amb combinacions o xuts de lluny (els Galeano, Àlex Fernández, Manu, Kevin, Agus i companyia), aprofitant la velocitat per bandes (Lucas Viña, Yayá, Èric Ruiz...), arriscant amb dríblings dins de l’àrea (Jaume, Kilian, Akito...), aprofitant amb murrieria made in Arranz qualsevol melé a prop del porter... Les aturades d’Ortega o Zapico també seran necessàries.

El 0-0 ha de ser un anatema. El matx no pot acabar 0-0. El 0-0 no pot existir. De fet, mentalment els jugadors han de pensar que el partit comença virtualment amb un 1-0 advers, perquè l’empat no val. Molist se les sap llargues i ben segur innovarà. En la innovació, en la imaginació, en la creativitat, en el canvi de paradigmes, en el factor sorpresa, raurà l’insight del somni de més de 220.000 terrassencs i de milers i milers de seguidors de futbol que admiren l’espectacular palmarès terrassista, farcit de màxims títols. Per entendre’ns, caldrà que Molist i els seus deixebles sorprenguin tothom, fins i tot que se sorprenguin ells mateixos, que sorprenguin el propi futbol, que sorprenguin la pròpia sorpresa.

En el balanç de títols el Terrassa FC supera clarament l’Hospitalet, però en els duels particulars el balanç és advers (12 triomfs terrassistes, 15 empats i 22 derrotes, 60 gols a favor i 75 en contra). En partits oficials, el balanç és més igualat: 10-14-13, 48-49 en gols.

Després del primer referent amistós, el 31 d’agost de 1958 (un 3-0 advers), el primer matx oficial va jugar-se el 18 de setembre de 1966, a la Lliga de Tercera Divisió, resolt 1-1 (Trullàs), resultat que no seria suficient al play off. El 15 de gener del 1967 el Terrassa FC va assolir la primera victòria contra l’Hospi, un gran 5-0 forjat pels dos gols de Trullàs i per un de Salva, Brunet i Cristóbal. De fet, el primer triomf en partit oficial va correspondre als rogencs. En aquella època el Terrassa FC aspirava a l’ascens a Segona A, i el va materialitzar el 1974-75. En la pretemporada del retorn a la categoria d’argent, el 25 de setembre del 1975, els vermells van arrasar l’Hospi per 0-4, amb gols de Bío, Vila (2) i Rosselló.

Els anys 80, el 1986-87 Terrassa FC i Hospi van ascendir a Segona B. Hi van competir fins a la campanya 1988-89. De bell nou a Segona B, el 29 d’octubre del 1995 el Terrassa FC va imposar-se per 3-0 (gols de Campuzano, Javi López, Benja) a l’Olímpic, i l’1 de març del 1997 per 1-0 (Aldrich). En un amistós, el 3 d’agost del 1997 el Terrassa FC va guanyar per 2-0 (gols de Dos Santos i Rubi). A la Lliga, l’11 de gener del 1998, els vermells van guanyar per 2-0 (dianes de Gallego i Raset).

El 13 de maig del 2001 el Terrassa FC va ser un huracà a L’Hospitalet i va impressionar amb un brutal 1-5 (dues dianes de Gibanel, i una de Madrigal, Prats i Monty), la major golejada rebuda a casa pel l’Hospi en la seva trajectòria a Segona B. El 10 de febrer del 2008, el Terrassa FC va arrasar un 0-4 (dos gols de José Ramírez i un de Navarrete i Blas), l’últim triomf rogenc contra aquest contrincant.  

En l’etapa actual Tercera, l’Hospi es revela ben complex de batre. El 2-0 i 0-1 adversos del 2017-18, el 0-0 i 1-1 (Arranz) del 2018-19 i el 0-1 del 2019-20 provoquen paüra. Fa 11 partits que el Terrassa FC no bat l’Hospi. Fa 12 anys que el Terrassa FC no supera aquest rival. Fa 18 anys que el Terrassa FC no aconsegueix ascendir en una promoció (la del 2001-02, l’any de la tercera Copa Catalunya terrassista, el 18 de 18 a la promoció i l‘ascens a Segona A).

En l’actual etapa a Tercera, els rogencs acumulen tres intents: els dos primers van acabar en primera ronda (Linares, Ontinyent); el següent, en segona (Compostel·la). Ara, el Terrassa FC ha arribat al darrer pas. El 15 de juny de 2002 el Terrassa FC va materialitzar l’últim ascens aconseguit, amb aquell gloriós 1-3 a Barakaldo. I aquell dia Gibanel es va inventar un gol impossible, una vaselina eterna. Aquell gol va ser innovador, imaginatiu, creatiu. Aquell gol va trencar paradigmes, va sorprendre tothom. Aquell gol ha de guiar el Terrassa FC en un gran repte per a un gran somni.

Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón

Foto: Alex Gallardo

PATROCINADORS PRINCIPALS

FCV TERRASSA opt .   INNOVAHABITATGES TERRASSA opt .   OMNIABOOKS TERRASSA opt.    ASFALTOSBARCINO TERRASSA opt

 

LAZARO ELEVADORS opt  .   INMOCLAVALL opt .     CALVENTE opt

 

CEREZO opt .    XIPPOLLO TERRASSA opt .    OLBO OLBO opt.     FERMASA opt

 

SPONSORS OFICIALS         .     .    .     .   

BENITOSPORTS TERRASSA opt .   NIKE TERRASSA opt

 

 .   CRIMAR opt .   UNANIME opt .    FORDCOVESA TERRASSA opt

PARTNERS

SPORTIUM opt .    OQUO opt .    CENTRE MÈDIC opt .    MAXIMER opt .    MUN opt .    FUPAR opt

 

IUNIVERS opt .    CLINICA DENTAL RAIS opt .     BONAREA opt     VALLÈSCOLORS opt .    TALLERSCANPALET opt     GRAPHICPAINT opt

 

ALTEUAIRE opt .   CENTREDENTALLESESCOLES opt .    LHIPICA TERRASSA opt .     PETRONIEVES TERRASSA opt.    KOMPE opt

 

importphones opt

© 2018 - Terrassa FC Designed by: Icònica | Powered by: Intuix

© 2018 - Terrassa FC

Designed by: Icònica | Powered by: Intuix