Terrassa FC i equips hongaresos: tot celebrant la primera Copa Catalunya

Terrassa FC i equips hongaresos: tot celebrant la primera Copa Catalunya

El Terrassa FC acumula unes experiències internacionals sempre instructives i que ornamenten el balanç egarenc, molt positiu. Amb un reguitzell de països només s’ha produït un matx, com és el cas d’Hongria.

Club Dilluns, 04 Mai 2020

L’únic partit contra un conjunt hongarès es remunta al 1925, any gloriós per al Terrassa FC, campió de la primera Copa Catalunya de la història. El 1936 en va guanyar la segona edició, amb la qual cosa és l’equip líder històric per sempre del palmarès de la competició en l’era antiga.

Precisament després de conquerir la Copa Catalunya (en forma de lligueta, amb un inoblidable triomf final el 2 de desembre del 1925 contra el CE Sabadell per 2-0, amb gols de Pedrol i Argemí), el Terrassa FC va rebre, el 26 de desembre del 1925, l’Szombathelyi Atlétikai Klub (de la ciutat de Szombathely) hongarès, a la Copa El Dia, resolta a favor dels terrassistes per 4-3, amb doblet d’Argemí i un gol de Broto i Kaiser. Els egarencs van alinear Sabater; Massagué, Humet; Papell, Helvig, Kaiser; Roig, Argemí, Canals, Broto i Pedrol. Pels hongaresos van actuar Weinhardt; Nagy, Prim; Uallo, Vainos, Mariez; Klutzler, Fakaes, Holzbauer, Pahz i Németh.

El Dia va ser una publicació catalana brollada del republicanisme i el nacionalisme català i terrassenc, des de principis del segle XX i molt activa fins a finals dels anys 30, amb diverses tongades. Com a publicació periòdica va destacar per la seva qualitat periodística, tipogràfica i cultural (com la pàgina “Nou-cents”). Es tractava d’un mitjà proper a la Lliga i a Acció Catalana. Arran de la Guerra civil, va dependre del PSUC. D’El Dia va sorgir el cronista de Terrassa Baltasar Ragon (amb el pseudònim R. de la Galera), i també Francesc Biosca o el poeta Miquel Grané. Aquesta publicació va apadrinar el trofeu conquerit pel Terrassa FC el 1925.

El rival hongarès era força conegut en aquella època i va protagonitzar diversos canvis de nom. De fet, el 1912 es deia Szombathelyi Acél; el 1912-13, Szombathelyi Iparosok Kereskedők és Munkások Testgyakorló Köre (alerta als desfibril·ladors si es vol pronunciar aquest llarguíssim nom); del 1913 al 1926, que és quan va jugar a Terrassa, Szombathelyi Atlétikai Klub; del 1926 al 1929, Sabária Labdarúgók Szövetkezete; i del 1929 al 1932, Sabaria FC (Sabaria Futball Club); del 1932 al 1945, Szombathelyi FC; el 1945-1946, Barátság Szombathelyi AK; del 1946 al 1949, Szombathelyi AK; i el 1949 es van fusionar Szombathelyi Bőrgyár i Szombathelyi Textil, dissolt el mateix 1949. La campanya 1926-27 l’equip va acabar tercer a la Lliga hongaresa. El referent futbolístic de la ciutat és ara mateix el Szombathelyi Haladás, que porta més de 50 temporades a Primera i ha jugat les primeres fases de la Recopa, la Intertoto i la Lliga Europa.

La ciutat de Szombathely va ser fundada com colònia romana l'any 45 (es deia Colonia Claudia Savariensum), i va convertir-se en capital de la Pannònia Superior (província de l'Imperi Romà). A la segona guerra mundial va ser un eix estratègic, atesa la proximitat amb Àustria i les sexes xarxes de comunicacions. Un toc clàssic i llegendari per a l’única i exitosa experiència terrassista contra equips hongaresos.

Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón

Foto: Juanma Medina Luque

PATROCINADORS PRINCIPALS

FCV TERRASSA opt .   INNOVAHABITATGES TERRASSA opt .   OMNIABOOKS TERRASSA opt.    ASFALTOSBARCINO TERRASSA opt

 

LAZARO ELEVADORS opt  .   INMOCLAVALL opt .     CALVENTE opt

 

CEREZO opt .    XIPPOLLO TERRASSA opt .    OLBO OLBO opt.     FERMASA opt

 

SPONSORS OFICIALS         .     .    .     .   

BENITOSPORTS TERRASSA opt .   NIKE TERRASSA opt

 

 .   CRIMAR opt .   UNANIME opt .    FORDCOVESA TERRASSA opt

PARTNERS

SPORTIUM opt .    OQUO opt .    CENTRE MÈDIC opt .    MAXIMER opt .    MUN opt .    FUPAR opt

 

IUNIVERS opt .    CLINICA DENTAL RAIS opt .     BONAREA opt     VALLÈSCOLORS opt .    TALLERSCANPALET opt     GRAPHICPAINT opt

 

ALTEUAIRE opt .   CENTREDENTALLESESCOLES opt .    LHIPICA TERRASSA opt .     PETRONIEVES TERRASSA opt.    KOMPE opt

 

importphones opt

© 2018 - Terrassa FC Designed by: Icònica | Powered by: Intuix

© 2018 - Terrassa FC

Designed by: Icònica | Powered by: Intuix